Sałatka z ziemniaków – dodatek do Grilla itp.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, po czym je kroimy w kawałki, talarki bądź grubą kostkę.

Kiszone ogórki (lepiej mniejsze niż większe) kroimy w cieniutkie plasterki.

Do tego cabulkę kroimy w półksiężyce lub jeszcze troszkę mniejsze kawałki – może być też w żulinkę albo w piórka.

Cabulkę mieszamy z ogórkami, posypujemy pieprzem i podlewamy octem balsamicznym lub zwykłym z białego wina, dosypujemy oregano, solimy i cukrzymy. Mieszamy razem i odstawiamy na godzinkę. Po godzince wrzucamy do całości pokrojone ziemniaki.

Mieszamy.

Do kubka wyciskamu sok z połowy cytryny.

Do soku dodajemy dwie kopiaste łyżeczki musztardy. Cukier i sól. Mieszamy ze sobą aż do połączenia. Kiedy sok i musztarda będą połączone, dodajemy oliwę (ja użyłem oliwy z oliwek wymieszanej z olejem). Dodajemy po troszę mieszając energicznie. Oliwa i musztarda z kwaskiem powinny w połączeniu stworzyć ładną emulsję. Może być mocno wyrazista w smaku (ziemniaki i tak wciągną "nadwyżki" smakowe). Ilość tej emulsji regulujemy ilością oliwy.

Powstałym sosem zalewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy na godzinkę do lodówki.

I to tyle jeśli chodzi o sałatkę.