Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
taka nazwę.
Składniki:
– chleb tostowy
– majonez
– jajka
– szproty podwędzane w oleju / tuńczyk / makrela wędzona albo kombinacje
wymienionych.
– szynka konserowa
Wykonanie:
– Kromki chleba układamy na desce jedna przed drugą na płasko, tworząc
kształ keksa.
– Smarujemy je majonezem.
– W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, robimy z nich pastę jajeczną –
czyli mieszamy z odrobiną majonezu, ze szczypiorkiem lub czym kto lubi.
– Pastę jajeczną rozsmarowujemy na pierwszej warstwie chleba.
– kładziemy drugą warstwę, ale najlepiej zaczynając od pół kromki, żeby
była zakładka do pierwszej warstwy.
Powinno wyglądać to tak:
___ ___ ___ ___ ___ ___ III warstwa _ ___ ___ ___ ___ ___ _ II Warstwa ___ ___ ___ ___ ___ ___ I Warstwa
– Drugą warstwę również smarujemy majonezem.
– Rozsmarowujemy na niej rybkę. Ja np z powodzeniem wykorzystuje pastę
zrobioną z puszki tuńczyka sałatkowego i puszki szprotek podwędzanych w
oleju. Rozgniatam wszystko razem i rozsmarowuje.
– Na rybkę układamy trzecią warstwę chleba.
– Również ją cienko smarujemy majonezem.
– Całość przykrywamy dużymi plastrami szynki konserwowej.
– Dekorujemy marynowanymi pieczarkami, ogóreczkami, pomidorkami
koktajlowymi, oliwkami czy czym kto woli.
Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
Robi furore na imprezach.