Ciasto Marchewkowe – przepis

Zaczerpnąłem przepis z pl.rec.kuchnia

 

Ciasto marchewkowe

4 jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
400-500g marchewki, startej na drobnych oczkach (ale nie na paćkę)
pół szklanki cukru + 2 cukry wanilinowe
gorzka czekolada pokrojona w drobne kawałki
bakalie (ja dałam 100g pokrojonych migdałów, koleżanka poleca także orzechy,
rodzynki [fuuuuj :P], ziarna słonecznika, pokrojone suszone owoce etc)

Jajka ubić z cukrem do białości, wlać olej, wymieszać, dodać mąki i proszek,
wymieszać. DAlej marchewka, mieszanie i czekolada oraz bakalie. Mikserem
idzie to bardzo szybko. Do posmarowanej foremki, ja mam tortownicę o fi28 i
wyszło średnio niskie.
Pieczenie ok 30-40 minut, ok. 175 stopni.

Można podawać na ciepło.

Ja ze swojej strony dodałem jeszcze sporo cynamonu.