Szybkie spaghetti

Spaghetti

Wczoraj udało mi się zrobić szybkie i jednocześnie niskokaloryczne i dietetyczne spaghetti, efekty przerosły moje oczekiwania. Było naprawdę pyszne.
Podzielę się z Wami tym przepisem.

Składniki:

• Oliwa
• Czosnek (ja dałem jedną dużą główkę czosnku + łyżkę czosnku w paście) tego składnika musi być dużo.
• Cebula – wystarczy jedna średnia.
• Oliwki – kilka garści
• Pomidory z puszki.
• Ewentualnie sos lub koncentrat pomidorowy. (pulpa)
• Papryka słodka w proszku (ja miałem taka grubo mieloną)
• Bazylia (lepsza będzie świeża – ja miałem suszoną)
• Makaron (ja użyłem penne rigatte)

Wykonanie:

Na patelnię wlewamy oliwę. 2/3 czosnku siekamy w cienkie talarki, a 1/3 wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię na ZIMNĄ oliwę, dopiero teraz włączamy płomień (lub prąd) pod patelnią. Na bardzo wolnym, ogniu to szklimy. Po jakimś czasie dorzucamy posiekana w kostkę (może być gruba kostka) cebulę. Razem na wolnym ogniu to szklimy. Następnie po jakimś czasie dorzucamy posiekane oliwki. Dusimy jakieś 5 – 10 minut razem i wrzucamy pomidory i/lub przecier albo inną pulpę pomidorową. Dosypujemy albo wrzucamy bazylię sól i pieprz oraz paprykę. Dusimy to jakiś czas.
Wstawiamy garnek z woda do ugotowania makaronu. Wody musi być dużo. Im w większej ilości wody gotujemy makaron tym lepszy się ugotuje – bardziej jędrny. Do wody dolewamy łyżkę lub dwie oliwy, a następnie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja osobiście nie gotuję al dente.
Makaron odcedzamy, a następnie wrzucamy z powrotem do gara w którym się gotował. Wlewamy tam sos i wszystko razem mieszamy.
Na talerzach można posypać tartym serem (wskazany parmezan, ale nie każdy lubi ze względu na zapach)

Smacznego.