Duszony Karczek.

Porcja dla dwóch osób.
Czas przygotowania:
15 minut + kilka godzin marynowania + około godziny smażenia i duszenia.

Składniki:
– Dwa grube plastry karczku
– Dwie duże cebule
– Vegeta ziołowa lub przyprawa do grilla ziołowa.
– Maggi w płynie.
– Planta + Olej do smażenia.
– Czerwone wino.

Wykonanie:
Karczek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Cebule kroimy w ćwierćplasterki.
Karczek z obydwu stron obsypujemy przyprawami. Mieszamy z cebulą, podlewamy Maggi i mieszamy jeszcze raz razem.
Przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na jakiś czas (najlepiej z dnia na dzień).
Po tym jak karczek się zamarynuje, na patelni rozpuszczamy plantę i mieszamy z olejem. Doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury.
Karczek wyjmujemy z cebuli, dokładnie oskrobujemy z resztek cebuli i wkładamy na patelnię na bardzo ostry tłuszcz. Uwaga mocno chlapie.
Mocno obsmażamy na dużym ogniu z jednej i z drugiej strony. Najlepiej tak, zeby mięso się zrumieniło.
Jak karczek będzie zrumieniony z obydwu stron, skręcamy ogień. Podlewamy winem i przykrywamy.
Po około 5 minutach wrzucamy cebulkę, która została z marynowania. Dusimy karczek aż do uzyskania całkowitej miękkości co jakiś czas odwracając i podlewając winem.
Zazwyczaj karczek jest miękki wtedy kiedy cebula jest mięciutka, taka „sosowata”.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Do tego pasuje mizeria.