Karczek duszony w warzywach.

Składniki:

4 solidne porcje.

  • 4 dorodne kotlety z karczku.
  • 5 cebul
  • 3 papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 duży pomidor.
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól
  • Sól ziołowa
  • Maggi
  • Olej i margaryna do smażenia.

Karczek lekko rozbijamy (nie za cienko). Przyprawiamy – ja używałem przyprawy do mięsa wieprzowego, maggi, i soli. Odstawiamy na jakieś pół godzinki, żeby się chociaż troszkę zapeklowało.

W tym czasie obieramy cukinię, jeśli jest mała i młoda to nie ma potrzeby wydrążać środka z nasionami. Kroimy w półplasterki. Obieramy cebulę i kroimy również w półplasteki. To samo robimy z papryką. Wrzucamy wszystkie warzywa do gara, w którym będziemy dusić, podlewamy odrobiną wody dokładamy odrobinę margaryny, solimy solą ziołową i przykrywamy pokrywką stawiając na gazie.

W tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Uwaga olej wtedy mocno chlapie. Obsmażamy na ostrym oleju po kilka minut z obydwu stron.

Obsmażone mięso wrzucamy do warzyw, i dusimy razem mieszając jeszcze ze dwadzieścia minut. Łatwiej mieszać będzie jeśli kotlety po usmażeniu przekroimy na połówki.

Podajemy Jak już wszystkie warzywa będą miękkie z ryżem lub z ziemniakami i mizerią.