Składniki:
4 solidne porcje.
- 4 dorodne kotlety z karczku.
- 5 cebul
- 3 papryki
- 1 mała cukinia
- 1 duży pomidor.
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- Sól
- Sól ziołowa
- Maggi
- Olej i margaryna do smażenia.
Karczek lekko rozbijamy (nie za cienko). Przyprawiamy – ja używałem przyprawy do mięsa wieprzowego, maggi, i soli. Odstawiamy na jakieś pół godzinki, żeby się chociaż troszkę zapeklowało.
W tym czasie obieramy cukinię, jeśli jest mała i młoda to nie ma potrzeby wydrążać środka z nasionami. Kroimy w półplasterki. Obieramy cebulę i kroimy również w półplasteki. To samo robimy z papryką. Wrzucamy wszystkie warzywa do gara, w którym będziemy dusić, podlewamy odrobiną wody dokładamy odrobinę margaryny, solimy solą ziołową i przykrywamy pokrywką stawiając na gazie.
W tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Uwaga olej wtedy mocno chlapie. Obsmażamy na ostrym oleju po kilka minut z obydwu stron.
Obsmażone mięso wrzucamy do warzyw, i dusimy razem mieszając jeszcze ze dwadzieścia minut. Łatwiej mieszać będzie jeśli kotlety po usmażeniu przekroimy na połówki.
Podajemy Jak już wszystkie warzywa będą miękkie z ryżem lub z ziemniakami i mizerią.