Składniki:
- 4-5 pomidorów.
- 2 ogórki polne mizeriowe.
- 1 duża biała cebula.
- 1 duża czerwona papryka.
- 2 ogórki małosolne.
- 1 duża kostka białego sera (ca. 30 dag)
- Oliwa
- Cukier
- Sól
- Pieprz
- Maggi
- Ocet Balsamiczny.
- Zioła prowansalskie.
- Bazylia.
Cebulę kroimy w cienkie paseczki (ćwierćplasterki). Wrzucamy do miski, w której będziemy robili sałatkę. Cebulę polewamy octem balsamicznym i mieszamy tak, żeby cała była przybarwiona na brązowo. Można ja lekko posolić.
Ogórki świeże obieramy i wszystkie kroimy w półplasterki. Wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w półplasterki i również wrzucamy do miski. Papryka w krótkie paseczki pokrojona powinna dotrzymać towarzystwa reszcie warzyw w misce.
Ser dzielimy na dwie części. Pierwszą wkruszamy do miski, drugą kroimy w dosyć grubą kostkę i również wrzucamy do miski.
Całość posypujemy bazylią (może być świeża lub suszona), ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dodajemy Maggi, polewamy wszystko oliwa i mieszamy.
Według uznania można dodać jeszcze dodatkowo ocet balsamiczny (oprócz tego użytego do cebuli). Zamiast części soli można użyć jakiegoś Kucharka, albo innej Vegety.
Sałatka jest pożywna, w zasadzie można ją podawać samą bez żadnych dodatków. A jak ktoś koniecznie chce dodatek to dobrze smakuje z tostami.
W sezonie robimy taką sałatkę przynajmniej raz w tygodniu a niezbędne do przetrwania minimum to raz na dwa tygodnie.