Sałatka z pomidorów i białego sera.

Składniki:

  • 4-5 pomidorów.
  • 2 ogórki polne mizeriowe.
  • 1 duża biała cebula.
  • 1 duża czerwona papryka.
  • 2 ogórki małosolne.
  • 1 duża kostka białego sera (ca. 30 dag)
  • Oliwa
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Maggi
  • Ocet Balsamiczny.
  • Zioła prowansalskie.
  • Bazylia.

Pomidorowy Sezon 2009

Cebulę kroimy w cienkie paseczki (ćwierćplasterki). Wrzucamy do miski, w której będziemy robili sałatkę. Cebulę polewamy octem balsamicznym i mieszamy tak, żeby cała była przybarwiona na brązowo. Można ja lekko posolić.

Ogórki świeże obieramy i wszystkie  kroimy w półplasterki. Wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w półplasterki i również wrzucamy do miski. Papryka w krótkie paseczki pokrojona powinna dotrzymać towarzystwa reszcie warzyw w misce.

Ser dzielimy na dwie części. Pierwszą wkruszamy do miski, drugą kroimy w dosyć grubą kostkę i również wrzucamy do miski.

Całość posypujemy bazylią (może być świeża lub suszona), ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dodajemy Maggi, polewamy wszystko oliwa i mieszamy.

Według uznania można dodać jeszcze dodatkowo ocet balsamiczny (oprócz tego użytego do cebuli). Zamiast części soli można użyć jakiegoś Kucharka, albo innej Vegety.

Sałatka jest pożywna, w zasadzie można ją podawać samą bez żadnych dodatków. A jak ktoś koniecznie chce dodatek to dobrze smakuje z tostami.

W sezonie robimy taką sałatkę przynajmniej raz w tygodniu a niezbędne do przetrwania minimum to raz na dwa tygodnie.