Sałatka paprykowo – pomidorowa z czosnkiem.

Jest to dobra przystawka. Nadaje sie do grilla lub do obiadu.

Pomidorowy Sezon 2009

Składniki:
  • 3 mięsiste papryki (żółte i czerwone)
  • 3 mięsiste pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól
  • cukier

Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie wydrążamy z nich nasiona. Pozostałą część kroimy w kosteczkę. Czosnek miażdżymy w prasce lub siekamy w bardzo drobną kosteczkę i rozgniatamy z solą, dodajemy do pomidorów i papryki. Całość mieszamy, dosalamy i lekko cukrzymy. Dodajemy pół łyżki octu balsamicznego i 2 – 3 łyżki oliwy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.