Leczo w ilościach hurtowych.

Pomidorowy Sezon 2009Przepis przewiduje zrobienie lecza w systemie żywienia zbiorowego 🙂 Proporcje wystarczają na około 10 – 12 solidnych porcji. Potrawa robiona w takich ilościach nabiera lepszych walorów smakowych niż robione w ilościach mikroskopijnych. Poza tym trzeba nadmienić, że nie jest to oryginalny przepis na leczo tylko wariactwo na temat leczo.

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag wędzonej słoniny
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 2 kilo papryki czerwonej i żółtej
  • 1 papryczka chili
  • 1 kg kiełbasy
  • 2 średniej wielkości cukinie, albo jedna duża i jedna mała.
  • Sól, Pieprz, Słodka papryka

Boczek i słoninę kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na dnie garnka, w którym będziemy gotowali. Kiełbasę kroimy w duże półplasterki. Wrzucamy do gara i zesmażamy razem ze słoniną i boczkiem. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i dosypujemy do gara, wszystko podduszamy razem, po czym dodajemy pociętą w paski paprykę, obrane ze skórki i pocięte na ćwiartki pomidory, a na koniec dodajemy pokrojoną w grubą kostkę (około 2 – 3 cm) cukinię. Doprawiamy i dusimy dopóki cukinia nie zmięknie. Ja dodaję cukinię na 2 raty – wtedy część cukinii się pięknie rozgotuje i zagęści potrawę.

Foto(601).jpgFoto(603).jpgFoto(607).jpg