Eintopf karczkowy.

Na niedzielę, ponieważ zależało mi na tym, żeby mieć gotowy wcześniej obiad, który wystarczy odgrzać przyrządziłem coś takiego, co było wariacją na temat robionego wcześniej Karczku w Warzywach.

Składniki:

  • 2 duże kotlety z karczku.
  • 15 dag wędzonki (może być wędzone podgardle, boczek lub słonina)
  • 4 duże cebule
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 duże papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże pomidory
  • Sól, pieprz

 

Podobnie jak w Karczku w Warzywach:

Karczek lekko rozbijamy (nie za cienko). Kotlety kroimy na pół, lub na więcej jeśli są bardzo duże. Przyprawiamy – ja używałem przyprawy do mięsa wieprzowego, maggi, i soli. Odstawiamy na jakieś pół godzinki, żeby się chociaż troszkę zapeklowało.

Do gara wrzucamy pokrojoną w kostkę wędzonkę. Obsmażamy, żeby się wytopiła. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo grubą kostkę. Wrzucamy do gara w wytopioną wędzonka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy cebulę i paprykę. Obsmażamy przez chwilę, następnie gar przykrywamy i dusimy.

Karczek rzucamy na patelnię na ostry tłuszcz. Obsmażamy mocno z obydwu stron. Tak osmażone wrzucamy do gara razem z tłuszczem, na którym się smażyły. Na patelnie wlewamy odrobinę wody i stawiamy na ogień. Zeskrobujemy z patelni wszystko to co przywarło po smażeniu karczku i wlewamy do gara. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy dopóki wszystko nie zmięknie. Część ziemniaków się rozpadnie zwiększając zawiesistość potrawy, a część zostanie w całości.

Podajemy w miseczkach.

 

Eintopf – Potrawa jednogarnkowa.

Technorati Tagi: ,