Jajecznica na pomidorach.

Pyszne danie, jednak nie jest tak szybkie w wykonaniu jak zwyczajna jajecznica. Smakuje zupełnie inaczej niż normalna. Proporcje podaje dla 4 dużych porcji.

Pomidorowy Sezon 2009Składniki:

  • 10 dag wędzonej słoniny.
  • 1 laska dobrej kiełbasy.
  • 1 – 2 duże cebule.
  • 3 – 4 średnie pomidory.
  • 8 – 10 jajek.
  • Sól
  • Pieprz

 

 

Słoninę kroimy w cienką kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i wytapiamy (nie doprowadzamy do tego, żeby się zrobiły chrupiące skwarki). kiełbasę kroimy tak jak lubimy (ja kroję połowę w drobną kostkę, a drugą połowę w grube kawałki). wrzucamy na patelnie i obsmażamy. Pokrojoną w cienkie paseczki długości około 2- 3 cm cebule dorzucamy do podsmażonej kiełbasy. Zanim zmięknie cebula, sparzamy pomidory, obieramy je ze skóry i wykrawamy szypułki. Kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Solimy i pieprzymy. Czekamy aż pomidory się porozwalają i odparuje większość wody. Na koniec wbijamy jajka i doprowadzamy do ścięcia. Ścinamy tak mocno jak lubimy. Podajemy na gorąco.

Technorati Tagi: ,,,