Pyszne danie, jednak nie jest tak szybkie w wykonaniu jak zwyczajna jajecznica. Smakuje zupełnie inaczej niż normalna. Proporcje podaje dla 4 dużych porcji.
Składniki:
- 10 dag wędzonej słoniny.
- 1 laska dobrej kiełbasy.
- 1 – 2 duże cebule.
- 3 – 4 średnie pomidory.
- 8 – 10 jajek.
- Sól
- Pieprz
Słoninę kroimy w cienką kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i wytapiamy (nie doprowadzamy do tego, żeby się zrobiły chrupiące skwarki). kiełbasę kroimy tak jak lubimy (ja kroję połowę w drobną kostkę, a drugą połowę w grube kawałki). wrzucamy na patelnie i obsmażamy. Pokrojoną w cienkie paseczki długości około 2- 3 cm cebule dorzucamy do podsmażonej kiełbasy. Zanim zmięknie cebula, sparzamy pomidory, obieramy je ze skóry i wykrawamy szypułki. Kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Solimy i pieprzymy. Czekamy aż pomidory się porozwalają i odparuje większość wody. Na koniec wbijamy jajka i doprowadzamy do ścięcia. Ścinamy tak mocno jak lubimy. Podajemy na gorąco.