Po świętach wielkanocnych została zasadzona na święta do dekoracji rzeżucha. Szkoda by było, żeby się zmarnowała. Postanowiłem przyrządzić z niej masło rzeżuchowe.
Składniki:
- Wyrośnięte kiełki rzeżuchy – ja miałem poletko o wielkości mniej więcej 25×20
- 15 dag miękkiego masła
- 3 – 4 małe ząbki czosnku.
- Sól
Rzeżuchę ścinamy. Szatkujemy ją nożem na kawałki około 1 – 2 cm. Wrzucamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę albo bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do rzeżuchy, dodajemy dużą szczyptę gruboziarnistej soli i razem wszystko ucieramy. Nie na papkę, tylko chodzi o to, żeby rozgnieść włókna rzeżuchy i żeby się ona połączyła smakowo z czosnkiem. Następnie dorzucamy do całości masło i mieszamy aż do czasu kiedy otrzymamy jednolita masę.
Idealnie smakuje na tostach.