Korki śledziowe.

Składniki

  • 4 – 5 płatów śledziowych typu matias.
  • 1 duża cebula
  • 1 duże winne i twarde jabłko
  • 1 – 2 duże ogórki kiszoneC360_2011-11-26-20-47-34 - Hagrid,Vignette,Dirt
  • 2 – 3 jajka ugotowane na twardo
  • Ostra musztarda
  • Majonez
  • Kapary lub zielony groszek konserwowy.
  • Pumpernikiel lub cienko krojony twardy ciemny chleb.
 

Wykonanie

Płaty śledzia jeśli są kupione świeże namaczamy na 15 minut w zimnej wodzie z octem w proporcji 7:3. Jeśli są to śledzie na tacce w oleju, to wtedy wyciągamy je, żeby się odsączyły. Tak przygotowane śledzie kroimy na kawałki mniej więcej 4 cm. Pumpernikiel lub ciemny chleb kroimy w takie same kawałki jak śledzie. Na tacy układamy chleb, na to kładziemy śledzia. Każdy kawałek śledzia smarujemy ostrą musztardą. Na to układamy ćwierć plasterka cebuli. Może być stosunkowo grubo pokrojona, ale bez przesady. Na cebulę układamy plasterek jabłka (jabłka wcześniej kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroimy na plasterki grubości ok. 2mm). Na jabłko układamy plasterek kiszonego ogórka. Na ogórka plasterek jajka na twardo. Na sam wierzch kładziemy pół łyżeczki majonezu. Całość wieńczymy kilkoma groszkami konserwowymi, lub kaparami. Na koniec wbijamy w środek wykałaczkę, która ułatwi nam nakładanie na talerz.