Śledź cytrynowo–kaparowy.

SKŁADNIKI

.    6- 70 dag Śledzi typu Matias
.    2 1/2cytryny
.    Mały słoiczek kaparów
.    2 cebule
.    Oliwa

WYKONANIE

Śledzie kroimy na dzwonka. Jeśli są to śledzie z zalewy, to przed pokrojeniem namaczamy je na 15 minut w zimnej wodzie. Jedną cytrynę, razem ze skórką, kroimy w ćwierć plasterki. Cebulę kroimy na dwu centymetrowe paseczki. No naczynia (najlepiej szklanego) wkładamy warstwę cebulki, na to układamy pokrojoną cytrynę i kapary, a na to śledzia. Układamy w ten sposób 2 – 3 warstwy. Do naczynia wyciskamy (uważając na pestki) pozostałe półtorej cytryny. Całość zalewamy oliwą. Wstawiamy do lodówki. Serwujemy po minimum 24 godzinach.