Składniki
· Pół kurczaka (kury rosołowej)
· Około 30 – 40 dag wołowiny (szponder)
· Jedna Cebula
· Jeden Por
· Mały seler
· Korzeń pietruszki.
· Natka pietruszki.
· 2 – 3 suszone grzybki.
· 3 marchewki.
· Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
· 2 – 3 liście laurowe.
· 2 ząbki czosnku.
· 1 łyżka soli
Wykonanie
Mięso myjemy, możemy od razu poporcjować kurczaka (kurę). Do szybkowaru wkładamy wołowinę, zalewamy taka ilością wody, żeby ją tylko przykryć. Zamykamy szybkowar i gotujemy 5 minut od PPCW. W tym czasie obieramy i myjemy warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku (jeśli ktoś ma palniki gazowe), i włączamy gaz. Cebula musi się na zewnątrz zwęglić. Tak samo robimy z drugą połówką. Jeśli ktoś nie ma kuchenki gazowej, to polecam zaopatrzyć się w palnik cukierniczy. Kiedy wołowina się obgotuje przez swoje 5 minut, a w szybkowarze nie będzie już ciśnienia, to otwieramy go i układamy w nim kurczaka, warzywa i przyprawy. Zalewamy wodą tak, żeby cała zawartość została nią przykryta, jednocześnie pamiętając o zaleceniach producenta. Gotujemy 15 minut od PPCW
Podajemy z makaronem, posypując natką pietruszki.