Boczek rolowany z farszem z białej kiełbasy, parzony w szynkowarze.

Składniki:

  • Brzuch surowy ok. 80 – 90 dag.
  • Kiełbasa biała 5 serdelków
  • Czosnek – 2 – 3 ząbki wedle gustu
  • czosnek niedźwiedzi
  • majeranek
  • pieprz
  • sól (peklosól)

Kawałek brzucha – ja kupuję taki już zrolowany, chociaż i tak go rozwijam i rozkrawam na grubości jeszcze na pół, żeby był cieńszy – rozkładam jak książkę. Tak rozłożony płat brzucha solę (zwykła sól lub peklosól). Pieprzę – sporo czarnego świeżo mielonego pieprzu. 
Na to wszystko rozsmarowuje pozbawioną flaka białą kiełbasę. Oczywiście surową. Na to wszystko układam kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Na wszystko posypałem całkiem pokaźną warstwę czosnku niedźwiedziego i troszkę mniejszą majeranku. Całość zwijam i pakuję do woreczka, zawijam i wkładam do szynkowara. Szynkowar na 24h do lodówki. Po tym czasie wyjmuję i wkładam do garnka. Parzę w temperaturze 75 – 85 stopni, aż do uzyskania temperatury 71 – 73 stopni wewnątrz mięsa. Wyłączam gaz i przekładam szynkowar do gara z zimną wodą. Studzę, następnie wkładam do lodówki na kolejne 12 godzin. 

Brzuszek można podsypać również żelatyną, wtedy wytrącająca się woda zamieni się w galaretkę.

 

Boczek rolowany z farszem z białej kiełbasy. Parzony w szynkowarze.

Boczek rolowany z farszem z białej kiełbasy. Parzony w szynkowarze.