Cytryna do herbaty zakrapiana rumem.

Bardzo często miałem problem z cytryną do herbaty. Zanim zdążyliśmy ją zużyć to ona albo obeschła, albo zapleśniała. 

U Teściowej podejrzałem dosyć ciekawy sposób i postanowiłem go przetrenować. Wyszło całkiem przyjemnie, więc stwierdziłem, że można robić tak częściej. 

Co nam będzie potrzebne:

  • Cytryna lub cytryny.
  • Cukier
  • Rum lub jakiś inny mocny alkohol (koniak, brandy, Whisky)
  • Słoik.

Cytrynę myjemy, kroimy w plasterki (możemy ją przed tym wymasować rolując na blacie, żeby łatwiej puszczała sok). Plasterki układamy w słoiku przesypując dokładnie cukrem. Jak ułożymy wszystkie plasterki, czekamy dwie, trzy godziny, żeby cytryna puściła sok. Po tym czasie resztę wolnej przestrzeni w słoiku dopełniamy alkoholem, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. 

Trzymamy w ten sposób kilka dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, żeby osiadły na dnie cukier się rozpuścił. Po tym czasie nasza cytryna jest gotowa. Możemy dodawać ją do herbaty, a wraz z nią kilka łyżeczek zalewy, w której się znajduje. W lodówce spokojnie wytrzymuje dwa trzy tygodnie. 

Zamiast cytryny możemy użyć limonki, albo zrobić mix limonki i cytryny.

Następnym razem wypróbuję dodanie do całości dwóch łyżek miodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Cytryna do herbaty zakrapiana rumem.

Cytryna do herbaty zakrapiana rumem.