Młoda kapusta z mięsem.

KapustaSezon na młodą kapustę się już rozpoczął. Kapusta sama w sobie jest dietetyczna, dopiero dodawanie do niej dużej ilości tłuszczu powoduje, ze staje się tucząca. Polecam Wam taką wersję kapusty, która może w zupełności być samodzielnym daniem obiadowym. W wersji z mięsem drobiowym jest moim zdaniem zupełnie dietetyczna.

Składniki: 

  • 1 duża kapusta
  • 1 cebula
  • około 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe, albo w wersji fit, drobiowe)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku.
  •  2 łyżeczki kminku mielonego.
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej.
  • Sól pieprz.

Wykonanie:

Cebulę siekamy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę (na zimną oliwę). Włączamy grzanie pod garnkiem, czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy nasze mięso. Mieszając systematycznie doprowadzamy do jego obsmażenia i doprowadzenia do „sypkiej” konsystencji. W tym samym czasie siekamy kapustę. Niekoniecznie cieniutko, a raczej na grubsze kawałki. Do gotowego mięsa wsypujemy kapustę, solimy ją, wlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy garnek i mieszając co jakiś czas doprowadzamy do zmięknięcia i połączenia się z mięsem. Kiedy kapusta zaczyna mięknąć, odkrywamy garnek i pozwalamy jej się swobodnie odparować z nadmiaru wody. Wrzucamy przyprawy, pieprzymy i ewentualnie dosalamy. Najlepiej na sam koniec gotowania, tuż przed wyłączeniem dodać ostatnią (albo dodatkową) łyżeczkę mielonego kminku.
Można podawać z różnego rodzaju kluskami, makaronami, pieczywem lub samo.