Jest to sprawdzony, niezawodny, a przede wszystkim błyskawiczny przepis na ciasto do tarty. Zrobienie tego ciasta zajmuje max 5 minut. Nie jest to skrót myślowy, tylko dosłowny, zmierzony czas. Do wykonania go, niezbędne jest posiadanie malaksera/robota kuchennego. Z wykorzystaniem tego ciasta, można zrobić tarte na słodko lub na słono. Składniki farszu są zależne tylko i wyłącznie od nas, naszych upodobań i naszego nastroju. Może to być np szpinak, ale mogą też być jabłka z cynamonem.
Składniki:
- 250 dag masła (najlepiej pociętego w kostkę i zamrożonego)
- 500 dag mąki pszennej
- płaska łyżeczka lub szczypta soli
- dwa żółtka
- kilka łyżek zimnej, kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie:
Wszystkie składniki szykujemy, żebyśmy mieli je pod ręką. Do malaksera z założonym nożem tnącym wsypujemy mąkę. Ja często 100g mąki zwykłej zamieniam na mąkę razową. wrzucamy zamrożone masło. Malakser zamykamy i włączamy na wysokie obroty. „Mielimy” mąkę z masłem do czasu uzyskania konsystencji przesypującego się piasku. W tym momencie, jeśli malakser na to pozwala, dodajemy żółtka, bez przerywania pracy. Kiedy żółtka połączą się z mąką i masłem, zaczynamy podawać śmietanę, po jednej łyżce. Po każdej podanej łyżce śmietany obserwujemy ciasto. w momencie jak zaczyna ono się sklejać w jednolitą masę, przerywamy pracę malaksera. Jeśli nadal nie mamy jednolitej masy, czekamy chwilę i dodajemy kolejną łyżkę śmietany. Robimy to aż do uzyskania efektu jednolitej masy ciasta. Po osiągnięciu zamierzonego efektu wyrzucamy ciasto z malaksera do miski, zagniatamy i wykorzystujemy zgodnie z wcześniejszym zamierzeniem.
Uwagi:
- Jeśli chcemy słodkie ciasto do słodkiej tarty, dodajemy szczyptę, a nie łyżeczkę soli, a oprócz tego dodajemy cukier, lub np cukier waniliowy.
- Do malaksera można dodawać różne przyprawy w zależności od tego co chcemy osiągnąć. Może to być np kminek albo czosnek, czy curry, albo np cynamon.
- Nie każdy malakser da radę zrobić to ciasto, nie każdy po prostu ma tyle mocy. Za wszelkie uszkodzenia sprzętu nie odpowiadam.
- W przypadku robienia dużej ilości ciasta można to zrobić na dwa lub try razy.
- Śmietanę można zastąpić zimną wodą, ale śmietana wychodzi smaczniej.
Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty, dziurawimy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, lub matą teflonową i obciążamy fasolą, czy szklanymi kulkami. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut, zdejmujemy obciążenie i papier, i dopiekamy jeszcze 5 minut, po tym czasie nakładamy dowolny farsz.
Smacznego.