Gulasz z serc i żołądków kurzych z szybkowaru.

Gulasz z serduszek i żołądków kurzych.Jest to danie nie dla każdego. Po prostu nie każdy jest miłośnikiem podrobów. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie zjeść serduszka czy żołądka. Tkwi to chyba bardziej w głowie niż w smaku, ponieważ podroby są zwyczajnie smaczne, aczkolwiek o gustach się nie dyskutuje. Nikogo nie będę namawiał ani przymuszał do spróbowania, jednak danie jest naprawdę smaczne, a dodatkowo jeszcze mega tanie. Ja zrobiłem bardzo dużą porcję i na taka porcję podaję przepis, ale przeciez możecie spokojnie proporcjonalnie zmniejszyć ilość. Użycie szybkowaru powoduje, że jest to danie naprawdę błyskawiczne, jeśli chodzi o gotowanie. Niestety troszkę bardziej pracochłonne jest przygotowanie.

 

Składniki

  • 1 kg kurzych serc.
  • 1/2 kg kurzych żołądków. 
  • 3 duże cebule
  • 1 średniej wielkości por.
  • bulion (może być z kostki ale nie polecam)
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego.
  • garść majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
  • płaska łyżka soli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie

Serca płuczemy pod bieżącą zimną wodą, usuwamy żyły i nadmiar tłuszczu. Rozkrawamy wzdłuż i wypłukujemy skrzepy. To jest najbardziej pracochłonna część wszystkiego. Żołądki dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby nie były większe od serduszek. Wrzucamy wszystko do szybkowara.Cebulę kroimy w piórka. Pora w paseczki. Wrzucamy do naszych podrobów, dodajemy wszystkie przyprawy i czosnek. Mieszamy wszystko razem. Zalewamy bulionem tak żeby przykrył nasze podroby. Zamykamy szybkowar, wstawiamy na gaz (lub na prąd). Gotujemy 10 minut od chwili PPCW (Punktu Przekroczenia Ciśnienia Wewnętrznego). Po 10 minutach nie schładzamy gwałtownie, tylko pozwalamy żeby nasz szybkowar schłodził się samoistnie. Śmietanę mieszamy z mąką, starając się, żeby nie było grudek. Kiedy otworzymy szybkowar, śmietanę hartujemy bulionem, który znajduje się w środku, następnie całość wlewamy do środka i zagotowujemy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. W tym momencie nasze danie jest gotowe. Podajemy z kaszą i surówką z kiszonego ogórka lub buraczków.

 

Gulasz z serduszek i żołądków kurzych.