Pasta z makreli wędzonej.

Pasta z MakreliMakrela wędzona to od wielu wielu lat najbardziej popularna wędzona ryba na naszym rynku. Jest bardzo smaczna, a im bardziej tłusta tym bardziej smaczna, jednocześnie zdrowa. trzeba pamiętać, że jest to ryba morska i jej tłuszcz jest zdrowy, poprzez bogactwo kwasów omega-3.

 

 

Składniki

  • 1 średniej wielkości makrela.
  • biały ser w kawałku około 30 dag.
  • 1 duży ogórek kiszony. 
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki.
  • Łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki pieprzu

 

Wykonanie

Makrelę obieramy z ości, wrzucamy do miseczki. Dodajemy twaróg i rozgniatamy razem ze sobą widelcem, na pastę. Ogórka kiszonego obieramy ze skórki (to ważne, bo dzięki temu nie mamy twardych składników w paście). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka ugotowane na twardo tak samo. Pęczek pietruszki bez łodyg siekamy drobno i dodajemy do reszty. Całość razem z przyprawami rozcieramy widelcem na pastę. Najlepiej smakuje na świeżym razowym chlebie z chrupiącą skórką, ale równie dobre będzie na świeżej angielce.

Pasta z makreli.