Cytrynówka – przepis na przepyszny napitek.

Jest t przepis na cytrynówkę troszkę inny niż inne przepisy. Cytrynówka wychodzi bardzo smaczna i jest zazwyczaj hitem spotkań towarzyskich. Przepyszna jest na świeżo, mętna i nieprzejrzysta, ale także po kilku miesiącach, kiedy sklaruje się na kryształ.

Składniki:

  • 8 cytryn
  • 2 pomarańcze
  • 1l spirytusu 96%
  • 1,5 l soku jabłkowego klarownego.
  • 0,5 – 1 szklanki cukru.

Wykonanie:

Sparzone cytryny i pomarańcze obieramy ze skóry. Zostawiamy skóry z 4 cytryn i 1 pomarańczy. Ze skórek dokładnie wycinamy albedo. Musimy mieć do tego bardzo ostry nożyk. Skórki bez białej części kroimy w drobne paseczki około 1 – 2 mm. Wrzucamy do garnka.
Cytryny i pomarańcze kroimy w plasterki i również wrzucamy do garnka.
Zalewamy wszystko spirytusem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 h.
Po tym czasie dolewamy sok jabłkowy, cukier, mieszamy razem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 24h.
Po tym czasie cytrynówkę zlewamy do butelki.
Dobra rada. większość cytryn nadaje się do tego, żeby zalewać je jeszcze przynajmniej raz, a czasami dwa razy. Wtedy raczej zalewamy już od razu spirytusem i sokiem. Wszystkie zalewy mieszamy razem. Tak naprawdę z 10 owoców możemy uzyskać spokojnie nawet blisko 7 litrów cytrynówki.

Cytrynowka
24 photos
  • 2017-04-02 18.58.44
  • 2017-04-04 22.02.08
  • 2018-01-20 16.57.18
  • 2018-01-20 16.57.23
  • 2018-01-20 17.15.59
  • 2018-01-20 17.16.02
  • 2018-01-20 17.16.08
  • 2018-01-20 17.19.18
  • 2018-01-20 17.26.48
  • 2018-01-20 17.26.52
  • 2018-01-20 17.40.30
  • 2018-01-20 18.23.16
  • 2018-01-20 18.23.20
  • 2018-01-23 23.23.28
  • 2018-01-24 23.51.42
  • 2018-01-24 23.51.45
  • 2019-07-16 22.50.02
  • 2019-07-16 22.55.08
  • 2019-07-16 22.55.26
  • 2019-07-16 22.56.01
  • 2019-07-16 23.23.32
  • 2019-07-16 23.28.20
  • 2019-07-18 20.39.21
  • 2019-07-18 20.40.05