Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, pyszne. Zawsze się udaje.

Przepis na około 100 pierogów.

  • 1 kg mąki (typ 650)
  • 150 ml mleka
  • 350 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • dwie łyżeczki soli.

Wodę z mlekiem grzejemy do wrzenia. Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól i dolewamy olej. Wlewamy zagrzaną wodę z mlekiem. Włączamy mikser. Wyrabiamy ciasto do czasu aż zrobi się plastyczne, elastyczne. Wyjmujemy ciasto, pakujemy je w pudełko lub woreczek strunowy. Dajemy pół godziny odpocząć.

Uwagi:

Ilość płynu mogła być różna w zależności od tego co przyjmie mąka. Może być tak, że konieczne będzie dodać więcej płynu albo dosypać ciut więcej mąki.

Jeśli chcecie mniej, to podzielcie sobie tą ilość na pół.