Bułki z przedziałkiem, Bułki z dupką, Bułki poznańskie. Obojętnie jak je nazwiemy i tak są pyszne.

Bułki z dupką po upieczeniu.

Bułki z dupką po upieczeniu.

Tak jak mówi tytuł. Różnie w różnych miejscach nazywamy te bułki. Ale wszędzie znajdą one swoich miłośników. Ja od jakiegoś czasu mam małą fazę na pieczenie i już dawno chciałem upiec takie tradycyjne bułki. Natrafiłem na ten przepis. który mnie mocno zainspirował. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wprowadził swoich modyfikacji. Oto mój przepis.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typ 550
  • 60 – 100g mąki żytniej razowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do kubka odmierzamy mleko, wodę, wsypujemy cukier i sól, całość podgrzewamy i wrzucamy masło, żeby się rozpuściło. Do misy robota planetarnego wsypujemy pszenną mąkę i część żytniej. dodajemy drożdże i wlewamy mleko z wodą i masłem (ważne żeby nie było za gorące). całość wyrabiamy robotem z użyciem haka. W zależności od konsystencji ciasta dosypujemy resztę mąki żytniej. Ciasto nie może być lejące się, ale też nie może być zbyt zbite. Trzeba wyczuć złoty środek. wyrabiamy ciasto mniej więcej przez 10 minut, po czym odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przynajmniej na 90 minut.

Po wyrośnięciu wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę albo inny blat. Wyrabiamy ciasto, jeśli by się za mocno kleiło to podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na 8 równych porcji i formujemy z nich okrągłe bułki, które układamy na blaszce na papierze do pieczenia.

Bułki uformowane do rośnięcia

Bułki uformowane do rośnięcia

Ostawiamy przykryte ściereczką na około 40 minut do wyrastania w ciepłym miejscu. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 220 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, żeby piekarnik był zaparowany. Po wyrośnięciu bułek, przyciskamy je nożem, tasakiem lub skrobakiem/łopatką do ciasta. Po przyciśnięciu wyglądają tak:

Bułki nacięte przed włożeniem do pieca.

Bułki nacięte przed włożeniem do pieca.

Bułki wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Pieczemy do takiego zrumienienia, które nam najbardziej odpowiada. My lubimy mocno rumiane . Wyciągamy z piekarnika i układamy na kratce do ostygnięcia. Smacznego.

Gotowe bułki

Gotowe bułki