Chutney pomidorowo – paprykowy.

Zaczęrpnięty z grupy pl.rec kuchnia

Umieszczony tam przez Julitę Cygan

Chutney pomidorowo-paprykowy
40 dag papryki czerwonej
50 dag czerwonych pomidorów
25 dag cebuli
6  łyżek czerwonego octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce soli i zielonego pieprzu ( zmielonego)
szczypta zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki chili
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów
zdjąć skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić. Cebulę obrać i drobno
posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki
(wszystkie chutneye muszą odparować) około 45 minut, aż sos zgęstnieje, od
czasu do czasu mieszać, aby nie przywarło. Przełożyć do słoiczków,
pasteryzować około pół godziny.